use left or right arrow keys to navigate the tab,
Page First page Last page More pages Next page Previous page
Press Enter or Space to expand or collapse and use down arrow to navigate to the tab content
Click to read more about this recipe
Includes
Your webbrowser is outdated and no longer supported by Microsoft Windows. Please update to a newer browser by downloading one of these free alternatives.

Klimatická stopa

Poďme si to vyjasniť

Do tejto časti nášho webu ste sa dostali pravdepodobne preto, že vás zaujíma osud našej planéty. Možno tiež hľadáte ďalšie spôsoby ako prispieť k zmene. To je super, lebo to isté chceme aj my. Skúsime tu preto podrobne vysvetliť, ako môžete používaním Ramy znížiť svoj vplyv na podnebie. Vedeli ste, že konzumácia potravín spôsobuje štvrtinu globálnych emisií skleníkových plynov?* My veríme, že to môžeme nadobro zmeniť. Aj malé kroky spôsobia veľkú zmenu, keď ich urobia mnohí. Vieme, že robiť zodpovedné nákupné rozhodnutia nemusí byť vždy jednoduché. Nie každý má čas a chuť vyznať sa v štatistikách, či hodiny čítať dlhé výskumy. Preto je naším cieľom vám čo najjednoduchšie a najjasnejšie sprístupniť informácie o dopadoch Ramy na podnebie.* Odkaz: Znižovanie environmentálnych dopadov potravín prostredníctvom výrobcov a spotrebiteľov. J.Poore T.Nemecek. Science 01 Jun 2018. DOI: 10.1126/science.aaq0216

Udržateľnosť na každom kroku

O udržateľnosti dnes hovoria všetci. To je síce skvelé, ale slovo udržateľnosť môže spôsobovať trochu zmätok, pretože sa niekedy ťažko definuje. Trvalo udržateľné totiž môže pre rôznych ľudí znamenať rôznu vec. Preto sa tomu pokúsime vyhnúť a sústredíme sa len na to dôležité.

Ste na správnej stope

Keď hovoríme o tom, že má Rama menší dopad na planétu, hovoríme o klomatickej stope. Tá je definovaná objemom skleníkových plynov, ktoré sa vytvorili za celú existenciu produktu, teda počas jeho cesty z poľa až na tanier. Aby sme takto mohli vyrátať aj klimatickú stopu Ramy, vykonali sme komplexné zhodnotenie jej životného cyklu a všetkých krokov, ktoré zahŕňa. Patria sem prírodné suroviny, výroba, preprava aj balenie. Z tohto výpočtu sme získali klimatickú stopu Ramy, ktorá je 0,5 kg ekv. CO2 na 100 gramov. Ekvivalent CO2 popisuje rôzne skleníkové plyny do spoločnej jednotky.

Porovnávame sa

Je dobré poznať svoju klimatickú stopu, ale pri rozhodovaní o tom, čo kúpiť v supermarkete, nám to veľmi nepomôže. Preto sme sa rozhodli ukázať vám, s čím Ramu môžete v otázke dopadu na planétu porovnať: klasické živočíšne maslo. Rama má v porovnaní s maslom o 50% menšiu klimatickú stopu. Keď sa na to pozrieme v kontexte každodenného nakupovania, keď si namiesto 250 g masla kúpite 250 g Ramy, ušetríte planéte 1,8 kg ekv. CO2.To je približne objem, ktorý zodpovedá 7 km jazde autom, alebo nabíjaniu smartfónu počas 220 nocí! (založené na porovnaní Ramy s priemerným európskym živočíšnym maslom)

Kto je za tým?

Keď ide o výpočty a porovnávanie klimatických stôp, vychádzame z poznatkov a dát nezávislej organizácie Quantis, ktorá sa špecializuje na udržateľnosť. Vedci, stratégovia a dokonca aj mliekarenský expert nám poskytli množstvá meraní a poradenstvo v oblasti dopadov na klimatické zmeny. Ich úplné technické zhrnutie o klimatickej stope Ramy si môžete prečítať tu.

Zistiť viac